Skip to main content

Zonnepanelen vervangen vs. uitbreiden

Bereken de zonnepotentie van uw dak
Prijs, opbrengst & terugverdientijd
Ontvang een GRATIS adviesrapport
Offerte? Vraag hem nu GRATIS aan!

Zonnepanelen vervangen vs. uitbreiden

Veel huiseigenaren die al enige tijd zonnepanelen op hun dak(en) hebben liggen, zullen na verloop van tijd allemaal wel eens de mogelijkheden bekijken om de installatie uit te breiden of te vervangen. Bent u een van deze huiseigenaren en wilt u weten welke opties er zijn op het gebied van het vervangen of uitbreiden van zonnepanelen? Lees hier meer over de beschikbare opties. 

 

Bestaande installaties uitbreiden

Liggen er al zonnepanelen op uw dak, maar is er nog plek over om extra panelen te plaatsen? Dan kunt u de aanschaf van extra panelen overwegen. Uitbreiden klinkt als een eenvoudige klus, maar in de praktijk verschilt het vaak maar weinig van het vervangen van panelen. Er zijn daarom er een aantal factoren die u moet overwegen als u een uitbreiding overweegt:

 • Hoe oud zijn de panelen?

Naarmate zonnepanelen ouder worden verliezen ze langzaam in capaciteit. Tikken ze de 15+ jaar aan? Dan is het verstandig om nog eens naar de opbrengsten en actuele capaciteit te kijken. Wanneer een uitbreiding zou betekenen dat u onder de streep weer op uw start-capaciteit uitkomt, kunt u zichzelf de vraag stellen of uw huidige panelen nog die moeite waard zijn. Daarbij is het ook nog eens zo dat nieuwere panelen een hogere maximum capaciteit hebben en dus automatisch meer opleveren, zelfs al wanneer u uw huidige aantal 1-op-1 zou vervangen. Zo’n 10 jaar geleden lag het gemiddelde vermogen van zonnepanelen bijvoorbeeld rond de 150Wp/m². Tegenwoordig ligt dit rond de 220Wp/m².

 • Is de omvormer geschikt voor een uitbreiding?

Oudere omvormers hebben vaak te maken met capaciteitslimieten. Met name wanneer u uw oude installatie uitbreidt met de laatste modellen high-tech zonnepanelen, kan dit voor problemen en een overcapaciteit/mismatch zorgen. Als u uw panelen wilt vervangen is het dan ook noodzakelijk dat u eerst de capaciteit van uw omvormer controleert of laat controleren. Voldoet uw omvormer niet (meer) of loopt de garantie af? Dan kunt u overwegen om ofwel de omvormer, ofwel de gehele installatie te laten vervangen.

Let ook altijd goed op de garantietermijn van uw omvormer. Bij de meeste omvormers verloopt deze na 10 jaar, waarna het zeker de moeite waard is om een nieuwe offerte aan te vragen.

 • Wilt u kunnen beschikken over een standalone systeem?

Moderne omvormers beschikken vaak over de optie om als standalone systeem te fungeren (d.w.z.: off-grid). Dit heeft verschillende voordelen; zo bent u met een island solution bijvoorbeeld beter beschermd tegen stroomuitval en kunt u op momenten van overcapaciteit of stroomstoringen op het net volledig overgaan op het verbruiken van eigen stroom, i.p.v. dat u de stroom teruglevert. Neem contact op voor meer informatie over deze oplossing.

 

Zonnepanelen vervangen

Naast het uitbreiden van de bestaande installatie, kunt u ook overwegen om de gehele installatie te vervangen. Vervangen lijkt misschien de duurste optie, maar onder de streep kan het vervangen van de panelen al snel de financieel gezien meest interessante optie zijn.

Met name voor installaties die al +/- 10 tot 15 jaar liggen is uitbreiden vaak niet meer de moeite waard. De omvormers zullen in de meeste gevallen namelijk niet geschikt zijn voor extra panelen. De “winst” die u bovendien in opbrengst behaalt zal door de lage capaciteit van de oude panelen stukken minder interessant zijn dan alleen al het vervangen van uw huidige aantal panelen door nieuwere uitvoeringen.

“Maar de kosten van nieuwe panelen zullen toch hoger liggen dan van een uitbreiding?” Ja en nee. Ja: als u voor vervangen kiest, moet u meer nieuwe panelen kopen dan wanneer u de installatie uitbreidt. Ook is een nieuwe omvormer vaak nodig. Nee: hoewel u meer panelen moet kopen, kan de prijs door verschillende factoren lager uitvallen:

 • Als de beugels waarop de panelen bevestigd worden nog geschikt zijn, hoeft u deze niet opnieuw aan te schaffen. Dit scheelt zowel in materiaalkosten als arbeidskosten.
 • Als u uw oude panelen niet wil houden, kunt u deze verkopen. Dit kan via de bekende tweedehands-websites, én u kunt ervoor kiezen om ze aan de installatie partij te verkopen. Neem voor meer informatie over de opkoop-service contact met ons op.

Wilt u meer weten over het vervangen van zonnepanelen? Lees dan deze blog.

 

Uitbreiden vs. Vervangen

Op deze pagina hebben we u kennis laten maken met de verschillende overwegingen die u dient te maken wanneer u de uitbreiding of vervanging van uw zonnepanelen overweegt. Welke van de twee de beste optie voor u is, hangt af van uw wensen. Bij oudere installaties raden wij altijd aan om de installatie te vervangen. Dit zal niet alleen zorgen voor meer besparingen, maar waarborgt ook de waardestijging die zonnepanelen aan uw woning toevoegen. Heeft u recent zonnepanelen laten aanleggen en wilt u de installatie al direct laten uitbreiden? Dan zal uitbreiden de beste keuze zijn.

Twijfelt u? Dan kunt u zichzelf samenvattend de volgende drie vragen stellen:

 • Hoe oud zijn de zonnepanelen die nu op mijn dak liggen?
 • Wat is de capaciteit van mijn huidige panelen?
 • Kan mijn omvormer een uitbreiding aan en voldoet deze nog aan mijn (overige) wensen?

Lees verder over dit onderwerp op de veelgestelde vragen pagina. Staat het antwoord op uw vraag hier niet tussen, of heeft u een andere vraag of opmerking? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar +31 (0)45 762 0706, of door ons contactformulier in te vullen.

Neem contact op

Waarom voor Zonnepanelen Parkstad kiezen?

 • Dé lokale partner
 • Snelle levertijden
 • Gecertificeerd
 • Persoonlijk contact
 • Deskundige montage
 • Topkwaliteit
Offerte aanvragen