Skip to main content

Kosten

BTW voordeel en terugleververgoeding zonnepanelen

Er zijn diverse voorname financiële voordelen te behalen en een interessante financieringen voor de aanschaf van zonnepanelen. U kunt een heel aantrekkelijk rendement behalen op uw (spaar) geld (tot wel 15%). Ook kunt u uw elektriciteitskosten voorgoed verlagen.

BTW regeling op zonnepanelen

LET OP! Sinds 1 januari 2023 geldt een andere regeling voor BTW over zonnepanelen die voor particulier gebruik worden aangeschaft. Lees hier meer over het nultarief.

De BTW op de aanschaf van de PV installatie (minus de franchise) is terug te vorderen. Bij systemen boven 10.000 Wp zijn echter andere BTW regels. Neem vrijblijvend contact met ons op en lees verder bij de belastingdienst. Lees verder over dit onderwerp op de veelgestelde vragenpagina.

De duurzaamheidslening van de Provincie Limburg

Wilt u wel graag profiteren van de voordelen van zonnepanelen maar vindt u de investering te groot? De stimuleringsregeling ‘Duurzaam Thuis’ van de Provincie Limburg kan helpen om de verduurzaming van uw huis te financieren. Eigenaren en huurders van bestaande woningen kunnen een lening tegen een voordelig rentetarief aanvragen om zo hun woning te verduurzamen en/of levensloopbestendig te maken. Zonnepanelen Parkstad Limburg helpt u niet alleen met verkoop en installatie, maar ook met de aanvraag van deze stimuleringslening.

Hoe werkt het?

Er zijn drie soorten stimuleringsleningen, een onderhandse stimuleringslening, een hypothecaire stimuleringslening en een verzilverlening. Welke lening het meest geschikt is voor u, hangt af van uw situatie en het benodigde investeringsbedrag.

Terugbetalen

U betaalt de lening terug aan de Provincie Limburg door middel van een maandelijkse aflossing tegen maximaal 2% rente. De BTW en bedragen boven € 250,- kunt u boetevrij aflossen. Bij verkoop van de woning kunt u de lening oversluiten naar de nieuwe eigenaar of de lening aflossen en bij de verkoopprijs optellen.

Lees verder over dit onderwerp op de veelgestelde vragenpagina. U kunt alle informatie terugvinden op de website van de Provincie Limburg.

De salderingsregeling per januari 2014

Salderen van stroom betekent dat door de energieleverancier de teruggeleverde energie wordt afgetrokken van het verbruik van de afnemer over de jaarafrekening.

De salderingsgrens:

U kunt nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die u geleverd hebt gekregen. Hoe hoog uw salderingsgrens is vindt u terug op uw energierekening.

Voorbeeld

U levert met uw zonnepanelen 2.500 kWh aan het elektriciteitsnet terug. Het eigen verbruik bedraagt 3.000 kWh. De genoemde 2.500 kWh wordt gesaldeerd. De overige 500 kWh wordt door de energieleverancier bij u in rekening gebracht.

Of uw levert met uw zonnepanelen 4.000 kWh aan het elektriciteitsnet terug. Het eigen verbruik bedraagt 3.000 kWh. De overige 1.000 kWh wordt door de energieleverancier aan u betaald tegen een tarief excl. energiebelasting en SDE+ (met BTW). Wij raden aan om geen grotere installatie te kopen dan uw verbruik tenzij u uw energiebehoefte gaat vergroten door bijvoorbeeld aanschaf van infrarood verwarming of een elektrische auto.

Wij adviseren u om bij uw energieleverancier na te gaan hoeveel de actuele terugleververgoeding bedraagt als u meer produceert dan u verbruikt. Indien u wilt overstappen naar een andere leverancier dan kunt u op diverse websites de prijzen vergelijken. Voor alle energieleveranciers geldt dat u een kleinverbruiker moet zijn met een maximale aansluiting van 3 x 80 A. Daarnaast heeft u een elektriciteitsmeter nodig die geschikt is voor terugleverregistratie. Bovendien moet uw netbeheerder op de hoogte zijn van het feit dat u wilt terugleveren. Aanmelden kan via www.energieleveren.nl

Status salderen

Het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen werd afgelopen februari controversieel verklaard door de Tweede Kamer. In dit voorstel wordt gesproken over een stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling vanaf het jaar 2023. Onder de politieke partijen zijn de meningen verdeeld over de toekomst van de huidige salderingsregeling voor zonnepanelen en daarom is besloten de wet opnieuw te bespreken (nieuw kabinet). Dit betekent dat u op dit moment in ieder geval nog tot 2023 kunt blijven salderen. Wij zullen u uiteraard op de hoogte houden van eventuele nieuwe ontwikkelingen.

Lees verder over dit onderwerp op de veelgestelde vragenpagina.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen en informatie, of bel ons direct op +31 (0)45 762 0706.