Skip to main content

Veelgestelde vragen

Bereken de zonnepotentie van uw dak
Prijs, opbrengst & terugverdientijd
Ontvang een GRATIS adviesrapport
Offerte? Vraag hem nu GRATIS aan!

Antwoorden op veelgestelde vragen.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

1. Op welke daken kan Zonnepanelen Parkstad plaatsen?

Zonnepanelen Parkstad plaatst zonnepanelen op allerlei soorten daken. Hieronder sommen we de meest voorkomende daken op:

  • Pannendaken
  • Platte / vlakke daken
  • Schuin bitumen daken
  • Golfplaten
  • Trapezium dakplaten
  • Zinken daken

Staat uw soort dak er niet bij?
Neem voor meer informatie contact met ons op.

2. Levert en installeert Zonnepanelen Parkstad ook laadpalen?

Zonnepanelen Parkstad Limburg adviseert u graag op het gebied van laadpalen. Ook de levering en installatie kunt u aan ons overlaten. Neem voor meer informatie contact met ons op.

4. Wat is salderen?

U heeft er vast al eens van gehoord: salderen. Maar wat is dat nu eigenlijk?


Voorbeeld
Een compleet zonne-energiesysteem bestaat naast de zonnepanelen uit een draagconstructie, kabels, connectoren en een omvormer. De omvormer zet de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen om in 230 volt wisselspanning, zodat deze direct kan worden gebruikt.

De opgewekte energie verbruikt u deels direct zelf. Als er tijdelijk minder of geen elektriciteitsvraag is, levert het zonnesysteem het overschot aan elektriciteit aan het elektriciteitsnet. Via de wet is geregeld dat huishoudens een vergoeding krijgen voor die aangeleverde stroom, dit heet salderen. Stel dat u 500 kWh heeft teruggeleverd en 4.000 kWh van uw energieleverancier heeft verbruikt. Dan betaalt u uiteindelijk voor 3.500 kWh.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

3. Mag ik als particulier mijn btw retour vragen?

Sinds 1 januari 2023 betaalt u geen BTW meer over de levering en installatie van zonnepanelen. Op deze regeling zijn voorwaarden van toepassing. Deze kunt u nalezen via de website van de belastingdienst.  

5. Hoe lang mag ik blijven salderen?

Het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen werd afgelopen februari controversieel verklaard door de Tweede Kamer. In dit voorstel wordt gesproken over een stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling vanaf het jaar 2023. Onder de politieke partijen zijn de meningen verdeeld over de toekomst van de huidige salderingsregeling voor zonnepanelen en daarom is besloten de wet opnieuw te bespreken (nieuw kabinet). Dit betekent dat u op dit moment in ieder geval nog tot 2023 kunt blijven salderen. Wij zullen u uiteraard op de hoogte houden van eventuele nieuwe ontwikkelingen.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

6. Kan een VvE ook zonnepanelen plaatsen?

Ja, dat is mogelijk wanneer de VvE daartoe een besluit neemt of in sommige gevallen de meerderheid van de VvE. In de algemene ledenvergadering kan dit besluit worden genomen. Een VvE plaatst zonnepanelen voor de stroomvoorziening voor de algemene ruimtes (denk aan de stroomvoorziening voor gangen, liften, hallen en o.a. parkeergarage). In sommige gevallen kan het dak worden verdeeld onder de bewoners voor eigen stroomvoorziening. Salderen van stroom is mogelijk via de algemene rekening van de VvE.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

7. Maakt een omvormer geluid?

De meeste omvormers maken alleen een zacht geluid bij het opstarten en afschakelen, dit is dus bij zonsopgang en ondergang. Dit geluid is niet storend en is te vergelijken met iets minder dan 25 decibel. Het geluid houdt enkele seconden aan in de vorm van klikjes.

Omvormers van Zonnepanelen Parkstad maken dus geen tot weinig geluid, alleen grotere 3-fase modellen kunnen bij hoge productie geluid maken. Dit geluid komt van de ventilatoren in de omvormer. Dit soort omvormers hangen vooral bij grote zakelijke projecten. Particuliere omvormers hebben een lager vermogen en worden door middel van koelribben gekoeld (convectie koeling). Hierdoor is er geen tot weinig geluid waar te nemen.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

8. Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

In de meeste gevallen heeft u voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning nodig. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer het pand waarop u de zonnepanelen wilt plaatsen onder monumentenzorg valt of wanneer zonnepanelen niet passen in het plaatselijke bestemmingsplan. Op het omgevingsloket van de Rijksoverheid kunt u eenvoudig en snel een vergunningcheck doen voor het plaatsen van zonnepanelen.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

9. Hoe weet ik of dat mijn groepenkast geschikt is?

Zonnepanelen Parkstad levert groepenkasten op volgens de actuele versie van de NEN1010. Dit is verplicht bij aanpassing en/of uitbreiding van de bestaande groepenkast.

Belangrijke punten:
– We installeren een aparte aardlekautomaat ten behoeve van de omvormer zodat bij een storing aan de installatie niet de gehele installatie wordt uitgeschakeld, maar alleen de omvormer
– Er mogen maximaal 4 groepen per aardlekschakelaar worden geplaatst
– We zorgen voor extra beveiliging (indien nodig) in verband met het invoeden via de zonnepanelen installatie

Neem voor meer informatie contact met ons op.

10. Heeft u een TN of TT stelsel?

Als uw elektriciteitsnet een TN-stelsel is hoeft u géén aardlekbeveiliging voor de omvormer te plaatsen. In een TN-stelsel wordt de aarding van uw huisinstallatie aangeboden door uw netwerkbeheerder. In Limburg is dat meestal Enexis en bent u voor de aarding niet afhankelijk van een eigen aardpin. Hoe weet u of dat uw elektriciteitsnet een TT- of een TN-stelsel is? Meestal heeft u een sticker in uw meterkast met de volgende tekst “netbeheerder biedt aarde aan”. Nieuwbouw woningen hebben vaker TN-stelsels dan oudere woningen. Als u niet zeker bent wat er voor een stelsel aanwezig is in uw woning, ga dan uit van een TT-stelsel en gebruik altijd een aardlekbeveiliging.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

11. Financieren (duurzaamheidslening Prv. Limburg)

Zonnepanelen aanschaffen doet u niet iedere dag. De bedragen die gemoeid zijn met het aanschaffen van zonnepanelen kan ook niet iedereen zo maar uit eigen zak betalen. Ongeveer de helft van onze klanten financiert deze investering.

Mogelijkheden:
– Eigen geld investeren, hiermee heeft u het hoogste rendement
– Bouwdepot van uw hypotheek gebruiken
– Persoonlijke lening bij een bank naar keuze (meestal hoge rente)
– Nationaal Energiebespaarfonds
– Duurzaamheidslening van Provincie Limburg (meest gebruikt)

Duurzaamheidslening van Provincie Limburg
De duurzaamheidslening van de Provincie Limburg staat beter bekend als de stimuleringslening ‘Duurzaam Thuis’. Deze lening helpt het verduurzamen van uw woning te financieren. Binnen maximaal 15 jaar betaalt u uw lening terug aan de Provincie Limburg tegen een rentetarief van maximaal 2%.

Veel werk? Wij helpen u graag met het aanvragen van deze lening.

Voorbeeld stappenplan 

  • Goedkeuring aanvragen bij de provincie (behandeling op op volgorde van binnenkomst)
  • Als uw aanvraag aan de voorwaarden voldoet, kent de Provincie de lening voorlopig toe. De lening is nog niet definitief
  • U dient vervolgens een aanvraag in bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn)
  • In de toewijzingsbrief van de Provincie staat hoe u de aanvraag bij SVn indient
  • SVn beoordeelt of uw aanvraag haalbaar is en daarover ontvangt u bericht van SVn
  • Als uw aanvraag haalbaar is, ontvangt u een offerte van SVn voor de lening
  • U moet deze offerte ondertekenen en binnen 3 weken terugsturen naar SVn
  • Het leenbedrag komt beschikbaar in een bouwdepot
  • U ontvangt van SVn declaratieformulieren waarmee u de facturen van uw maatregelen kunt declareren

Neem contact met ons op of vraag de lening hier direct aan.

*Zonnepanelen Parkstad bv kan zelf geen leningen voor u afsluiten, wij kunnen u alleen doorverwijzen naar instanties die u verder kunnen helpen. Zonnepanelen Parkstad staat ook niet in voor de gevolgen van mogelijke financiële producten. Wanneer u gebruik maakt van een lening moeten wij dit bij opdrachtverstrekking weten.

13. Is het mogelijk om zonnepanelen te huren?

Bij Zonnepanelen Parkstad is het niet mogelijk om zonnepanelen te huren. Heeft u de middelen niet om zonnepanelen zelf aan te schaffen, dan zijn er vanuit de overheid gunstige duurzaamheidsleningen. U betaalt dan een zeer lage rente en na de looptijd zijn de panelen uw eigendom. In de tussentijd heeft u door de lage rentelasten ook al een maandelijkse besparing. Tevens kunt u bij koop via een duurzaamheidslening uw btw terugvragen, waardoor dit aantrekkelijker is dan huren. In Limburg kunt u gebruik maken van de stimuleringsregeling duurzaam thuis.

Duurzaam Thuis
Provincie Limburg geeft via ;Duurzaam Thuis’ een gunstige stimuleringslening. U betaalt dan geen huur maar betaalt uw systeem in maandelijkse termijnen af.
Op het einde van de looptijd is het systeem van u. Ook de offertes van Zonnepanelen Parkstad komen in aanmerking voor deze stimuleringslening.

Meer informatie over deze stimuleringslening? Bekijk hier de website van Provincie Limburg >>  

Neem voor meer informatie contact met ons op.

14. Goodwe 1-fase omvormer koppelen met wifi netwerk

Let op! alleen voor de 1-fase modellen. Heeft u een 3-fase Goodwe omvormer kunt u met ons contact opnemen.

Stap 1: Wifi reload
– zet de omvormer uit met de aan/uit schakelaar aan de onderzijde
– als het display en power en run lampje uit zijn zet u de omvormer weer aan
– druk meerdere keren op de pijltjes toets ( rechts van display) totdat ‘ wifi reload” verschijnt
– druk nogmaals de pijltjes toets in en houd deze vast totdat ‘wifi reloading’ in het display
verschijnt
– na enige tijd verschijnt er ‘wifi reloading ok’ in het display ( als “wifi reloading failed’
verschijnt herhaald u bovenstaande stappen nogmaals)
(Blijft hij Wifi reload Failed aangeven dan is het wifi kaartje defect.!)
De wifikaart van de omvormer is nu teruggezet naar fabrieksinstellingen

Stap 2 : SSID naam van de omvormer wijzigen ( de volgende stappen kunt u uitvoeren
met
laptop,tablet,smartphone dicht bij de omvormer zodat u kunt zien of hij uiteindelijk verbonden
is met uw wifi netwerk)
– selecteer in wifi netwerken “solar wifi”
– de netwerksleutel voor solar wifi is 12345678
– ga vervolgens naar uw internetbrowser en vul hier in http://10.10.100.254
en Enter drukken.
– Bij omvormers vanaf 2017 is dit http://10.10.100.253 en Enter drukken.
– vul nu bij username:admin password:admin Enter drukken.
– ga nu naar advanced en pas de network ssid aan : solar wifi met daarachter
postcode_huisnummer ( bv solar wifi 6417AG_23)
– kies save en vervolgens restart

Stap 3 : omvormer verbinden met uw persoonlijke wifi netwerk
– selecteer nu in wifi netwerken de aangepaste solar wifi ( bv solarwifl 6417AG_23)
– de netwerksleutel voor de aangepaste solar wifi is 12345678
– ga vervolgens naar uw internetbrowser en vul hier in http://10.10.100.254
– vul nu bij username:admin en password:admin Enter drukken.
– ga naar ‘wizard’ en vervolgens’ start setup’
– selecteer uw persoonlijke wifi netwerk ( als dit niet in de lijst voorkomt kies refresh ,
herhaal dit totdat uw netwerk erbij staat)
– kies ‘next’ en vul uw netwerksleutel in en kies vervolgens weer ‘next’
– de omvormer gaat nu verbinding maken met uw persoonlijke netwerk
– als de tekst ‘settings succesful’in het scherm verschijnt kies dan ‘ok’
– als laatste stap kiest u ‘management’ en vervolgens ‘restart device’ , de omvormer slaat nu
netwerknaam en netwerksleutel op in het geheugen
– het oranje power lampje blijft nu continu branden, uw omvormer is nu verbonden met de
server van Goodwe.

Belangrijk voor een stabiele verbinding:
– de router moet ingesteld zijn op een ‘vast kanaal’ tussen 1 en 11, en niet op ‘auto’
– de ontvangst van het wifi netwerk moet bij de omvormer minimaal 15% bedragen

Neem voor meer informatie contact met ons op.

15. Welke subsidies of regelingen zijn actueel voor zonnepanelen voor een bedrijf?

Er zijn meerdere regelingen voor groene energie voor bedrijven.

1. De Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++) is de opvolger van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+). Meer informatie over de SDE++ staat op RVO.nl. Deze is van toepassing voor aansluitwaardes hoger dan 3 x 80A.

2. De energie-investeringsaftrek is een fiscale aftrekregeling. U kunt gebruik maken van de regeling als u voldoet aan onderstaande voorwaarden.
–   U heeft een onderneming voor eigen rekening en u bent belastingplichtig voor inkomsten-of vennootschapsbelasting in Nederland.
–   U investeert in een bedrijfsmiddel dat voldoet aan de eisen van de Energielijst en kost minimaal € 2.500
–   Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt
–   Aansluitwaarde tot en met maximaal 3 x 80A
Let op: U kunt geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.
Naast de afschrijving mag u van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. In 2020 is dit 45%.
Aanmelden kan via RVO.nl. Op deze site staat ook aanvullende informatie over de regeling.

3. De milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn subsidies op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers.
De milieu-investeringsaftrek biedt u de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. Dit kan tot 36 procent van het investeringsbedrag op de fiscale winst. Het percentage is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.
De Willekeurige afschrijving milieu-investeringen geeft u de mogelijkheid om een investering op een willekeurig moment af te schrijven. Sinds 2011 is de willekeurige afschrijving beperkt tot 75%.
De milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen worden vaak gecombineerd. Beide regelingen maken gebruik van de milieulijst, deze is te vinden op de site van RVO.nl.
Let op: U kunt geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek combineren.

4. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een aftrekpost op uw winst. U komt in aanmerking wanneer u in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen. Deze bedrijfsmiddelen moeten dan wel in aanmerking komen voor de investeringsaftrek. Meer informatie is te vinden op de site van de belastingdienst. 

Neem voor meer informatie contact met ons op.

U kunt geen rechten ontlenen aan deze informatie, wij verzoeken u altijd de meest actuele informatie via de betreffende instanties op te zoeken.

16. Wat is de SDE++ regeling?

De Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++) is de opvolger van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+). Meer informatie over de SDE++ staat op RVO.nl. Dit is van toepassing voor aansluitwaardes hoger dan 3 x 80A.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

U kunt geen rechten ontlenen aan deze informatie, wij verzoeken u altijd de meest actuele informatie via de betreffende instanties op te zoeken.

17. Wat is energie-investeringsaftrek regeling?

De energie-investeringsaftrek is een fiscale aftrekregeling. U kunt gebruik maken van de regeling als u voldoet aan onderstaande voorwaarden.

  • U heeft een onderneming voor eigen rekening en u bent belastingplichtig voor inkomsten-of vennootschapsbelasting in Nederland.
  • U investeert in een bedrijfsmiddel dat voldoet aan de eisen van de Energielijst en kost minimaal € 2.500
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt
  • Aansluitwaarde tot en met maximaal 3 x 80A

Let op: U kunt geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.
Naast de afschrijving mag u van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. In 2020 is dit 45%. Aanmelden kan via RVO.nl. Op deze site staat ook aanvullende informatie over de regeling.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

U kunt geen rechten ontlenen aan deze informatie, wij verzoeken u altijd de meest actuele informatie via de betreffende instanties op te zoeken.

18. Wat zijn milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) regelingen?

De milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn subsidies op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers.
De milieu-investeringsaftrek biedt u de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. Dit kan tot 36 procent van het investeringsbedrag op de fiscale winst. Het percentage is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.
De Willekeurige afschrijving milieu-investeringen geeft u de mogelijkheid om een investering op een willekeurig moment af te schrijven. Sinds 2011 is de willekeurige afschrijving beperkt tot 75%. De milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen worden vaak gecombineerd. Beide regelingen maken gebruik van de milieulijst, deze is te vinden op de site van RVO.nl.

Let op: U kunt geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek combineren.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

U kunt geen rechten ontlenen aan deze informatie, wij verzoeken u altijd de meest actuele informatie via de betreffende instanties op te zoeken.

19. Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek regeling?

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een aftrekpost op uw winst. U komt in aanmerking wanneer u in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen. Deze bedrijfsmiddelen moeten dan wel in aanmerking komen voor de investeringsaftrek. Meer informatie is te vinden op de site van de belastingdienst.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

U kunt geen rechten ontlenen aan deze informatie, wij verzoeken u altijd de meest actuele informatie via de betreffende instanties op te zoeken.

20. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

De hoeveelheid zonnepanelen voor uw situatie is afhankelijk van een aantal zaken. Uw jaarlijks (toekomstig) energieverbruik en de afmetingen van uw dak. Een van onze specialisten kan een nauwkeurige opbrengstverwachting voor u maken. Een berekening op basis van uw energieverbruik, dak en de opbrengst van de panelen. In de tussentijd zelf alvast een globale berekening maken? Vermenigvuldig uw stroomverbruik met 0,9 bij daken op het oosten/westen. Schaduwvrij op het zuiden kunt uw verbruik gelijktrekken met het vermogen.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

21. Wanneer moet ik mijn omvormer vervangen?

Een omvormer is een belangrijk onderdeel van uw zonnepanelen installatie. De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Uw zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee. Omvormers hebben gemiddeld gezien een iets minder lange levensduur dan zonnepanelen en moeten na +/- 10 tot 12 jaar vervangen worden. Is uw omvormer aan vervanging toe?

Neem dan contact met ons op.

22. Is een slimme meter verplicht voor zonnepanelen?

Een slimme meter is (nog) niet verplicht. Vanaf 2023 is het voor mensen met zonnepanelen wel verplicht om een slimme meter te hebben. Vanaf dat jaar wordt teruggeleverde zonnestroom volgens de kale leveringsprijs vergoed.

In het Klimaatakkoord staat: “Met ingang van 1 januari 2021 zal (…) een verplichting voor alle kleinverbruikers gelden om een meter met minimaal twee aparte telwerken voor levering en teruglevering te hebben”. Het is echter wel een vereiste dat u een een meter heeft die kan terugtellen zodat ook het terugleveren van stroom geregisseerd kan worden. Daarnaast is het gemakkelijk om een slimme meter te hebben omdat u op die manier meer en beter inzicht heeft in uw eigen gebruik.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

U kunt geen rechten ontlenen aan deze informatie, wij verzoeken u altijd de meest actuele informatie via de betreffende instanties op te zoeken. 

Een slimme meter is (nog) niet verplicht. Vanaf 2023 is het voor mensen met zonnepanelen wel verplicht om een slimme meter te hebben. Vanaf dat jaar wordt teruggeleverde zonnestroom volgens de kale leveringsprijs vergoed.

In het Klimaatakkoord staat: “Met ingang van 1 januari 2021 zal (…) een verplichting voor alle kleinverbruikers gelden om een meter met minimaal twee aparte telwerken voor levering en teruglevering te hebben”. Het is echter wel een vereiste dat u een een meter heeft die kan terugtellen zodat ook het terugleveren van stroom geregisseerd kan worden. Daarnaast is het gemakkelijk om een slimme meter te hebben omdat u op die manier meer en beter inzicht heeft in uw eigen gebruik.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

U kunt geen rechten ontlenen aan deze informatie, wij verzoeken u altijd de meest actuele informatie via de betreffende instanties op te zoeken. 

23. Energielabel C voor bedrijfspanden

Sinds 1 januari 2023 is het verplicht dat bedrijfs- en kantoorpanden voorzien zijn van energielabel C. Voldoet u als pandeigenaar niet aan deze plicht? Dan riskeert u een boete. Lees meer over Energielabel C voor bedrijfspanden.

Waarom voor Zonnepanelen Parkstad kiezen?

  • Dé lokale partner
  • Snelle levertijden
  • Gecertificeerd
  • Persoonlijk contact
  • Deskundige montage
  • Topkwaliteit
Offerte aanvragen