Skip to main content

De duurzame energietransitie is in volle gang. Duurzame energieoplossingen als zonnepanelen winnen de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit en zijn voor veel huishoudens zowel een milieuvriendelijke als financieel interessante uitkomst. Nu de gasprijzen naar recordhoogtes gestegen zijn en de milieutechnische noodzaak van afscheid nemen van gas steeds duidelijker wordt, is een andere duurzame oplossing in opkomst: de warmtepomp.

Een warmtepomp vervangt de reguliere gas cv ketel en verwarmt uw woning door warmte van buiten naar binnen te halen. Deze warmte haalt de pomp uit de lucht, het grondwater of de bodem, waarna het doorgezet wordt naar uw woning. Veel warmtepompsystemen zorgen naast warmte in de winter ook voor koelte in de zomermaanden en zijn dus een oplossing voor alle seizoenen. 

Wie zich verdiept heeft in warmtepompen zal al snel geleerd hebben dat er twee overkoepelende soorten warmtepompen bestaan: de volledig elektrische variant en de hybride variant. De volledig elektrische warmtepomp staat los van het gasnet en wekt de warmte volledig elektrisch op. Een hybride warmtepomp werkt in de basis ook op elektrische basis, maar schakelt over op gas wanneer het extreem koud is of, afhankelijk van het systeem, wanneer u warm kraanwater nodig heeft. Welk systeem het meest geschikt is voor uw huishouden hangt af van uw wensen, verbruik en de isolatiewaarde van uw woning.

 

Warmtepomp en zonnepanelen

Warmtepompen hebben dus stroom nodig om te functioneren. Wilt u ze op een duurzame manier laten functioneren, dan kunt u deze stroom opwekken met zonnepanelen. Op deze manier kunt u uw woning gasloos verwarmen met duurzaam opgewekte stroom. De perfecte duurzame combi dus, al dient u er wel rekening mee te houden dat een warmtepomp uw jaarlijkse energieverbruik kan verdubbelen. Wilt u uw warmtepomp volledig op duurzaam opgewekte energie laten draaien en worden uw huishoudelijke energiebehoeften reeds gedragen door zonnepanelen? Dan heeft u waarschijnlijk extra zonnepanelen nodig.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een warmtepomp?

Zoals al eerder gezegd heeft een warmtepomp een redelijke hoeveelheid stroom nodig om te kunnen opereren. Gemiddeld genomen gaan we ervan uit dan een warmtepomp op jaarbasis zo’n 3500 kWh verbruikt. Het verbruik van een gemiddeld huishouden ligt op jaarbasis rond de 3000 kWh.

Wanneer u al zonnepanelen op uw dak heeft liggen is het aantal panelen waarschijnlijk afgestemd op enerzijds het formaat van uw dak en anderzijds uw energieverbruik. Als dit het geval is en u ook uw warmtepomp op zelf opgewekte energie wilt laten draaien, heeft u meer zonnepanelen nodig. Hoeveel zonnepanelen dit zijn hangt af van het vermogen en de verwachte opbrengst van de panelen. Als vuistregel mag u aanhouden dat u minstens 10 en maximaal 15 extra panelen nodig heeft met een vermogen rond de 320 Wp per stuk.

Kiest u voor een hybride warmtepomp? Dan neemt het aantal benodigde zonnepanelen af. Hoeveel u er in zo’n geval nodig heeft hangt af van het verbruik van de hybride pomp.

 

Vraag vrijblijvend advies aan

Bent u van plan om een warmtepomp aan te schaffen en wilt u weten wat dit betekent voor uw groene energievoorziening? Of heeft u een warmtepomp laten installeren en wilt u de extra benodigde zonnepanelen op uw dak laten installeren? Neem dan contact op met Zonnepanelen Parkstad. Onze adviseurs staan u graag te woord.