Skip to main content

Elektrisch rijden is an sich al een milieuvriendelijke en, als u het goed aanpakt, een goedkope manier van transport. Het kan echter altijd duurzamer (en goedkoper) als u elektrisch rijden op de juiste manier aanpakt. Het gebruik van een laadpaal in combinatie met zonnepanelen op uw dak is hierin dé sleutel. Waarom dit zo is en waar u op moet letten als u uw auto met zonne-energie wilt opladen, leggen we in deze blog uit. 

Het zal u niet verbazen als we zeggen dat u door middel van de combi zonnepanelen en elektrisch rijden uw dagelijkse vervoer stukken goedkoper kunt maken dan wanneer u een auto met verbrandingsmotor rijdt. Dit komt omdat de energie die u gebruikt om uw auto op te laden, opgewekt wordt door uw eigen zonnepanelen. Hierdoor hoeft u geen “brandstof” te betalen en kan het rijden in een elektrische auto goedkoop zijn. Ook kan uw auto, indien deze ervoor geschikt is, dienen als accu om de stroom die de zonnepanelen opwekken op te slaan voor uw huishoudelijke energiebehoeften. Aan het laden via zonnepanelen zitten echter wel een aantal haken en ogen, deze nemen we nu met u door.

 

Salderen

Het elektrisch laden van uw auto met zelf opgewekte stroom is natuurlijk het meest interessant als u hier op uw energierekening helemaal niets van merkt. In het meest optimale geval zou u er zelfs geld aan over willen houden. Hoewel dit met de huidige salderingsregeling nog mogelijk is, is het nog maar de vraag hoe uw energierekening eruit gaat zien als deze regeling geheel of gedeeltelijk vervalt. In die gevallen zou het namelijk alleen interessant zijn om te laden wanneer de zon schijnt en niet iedereen is in de gelegenheid om zijn of haar auto overdag thuis aan de lader te leggen. 

Heeft u een elektrische auto, dan kan het rijden van een elektrische auto bij het eindigen van de salderingsregeling zowel voor- als nadelen met zich meebrengen:

  • Voordeel: Indien uw auto en laadpaal er geschikt voor zijn kunt u uw auto als accu gebruiken om energie die tijdens piekmomenten wordt opgewekt op te slaan. Deze energie kunt u in de daluren vrijgeven, zodat u ook dan uw zelf opgewekte stroom kunt gebruiken.
  • Nadeel: Heeft u geen auto die als accu kan fungeren en laadt u uw auto voornamelijk in de avond op? Of bent u niet altijd in de gelegenheid om uw auto overdag aan de lader te leggen? Dan zult u in de meeste gevallen geen direct gebruik kunnen maken van de zelf opgewekte stroom. U zou dan dus stroom van het net gaan gebruiken, terwijl u uw overschotten overdag zonder of tegen een lage vergoeding teruggeleverd heeft.

Gebruikt u een slimme laadpaal? Dan kan deze u vaak al helpen om uw energieverbruik beter te beheren. Dit komt doordat dergelijke laadpalen vaak zo in te stellen zijn dat ze alleen laden wanneer er voldoende zonnestraling is en de zonnepanelen dus de meeste energie opwekken. Hierdoor voorkomt u dat uw auto energie verbruikt wanneer de zonnepanelen geen energie opwekken; zoals ’s nachts of bij bewolkt weer.

 

Het aantal zonnepanelen

Wilt u uw laadpaal laten werken op de stroom die u zonnepanelen opwekken? Dan is het belangrijk om te controleren of u genoeg zonnepanelen op uw dak heeft om de energiebehoefte van zowel uw woning als uw auto te dekken. De meeste zonnepaneel installaties worden immers aangelegd op basis van uw dagelijkse energiebehoeften en als in deze berekening (nog) geen elektrische auto is meegenomen, is de kans aanwezig dat u met het huidige aantal niet in beide energiebehoeften kunt voorzien. Als u niet genoeg zonnepanelen heeft, zult u dus waarschijnlijk meer zonnepanelen moeten installeren om genoeg energie op te wekken. 

Met name wanneer de salderingsregeling écht volledig zou verdwijnen en u dus meerdere apparaten moet gaan gebruiken in de “piekuren”, kan dit voor tijdelijke tekorten zorgen.

 

 

In het algemeen is het gebruik van een laadpaal voor uw auto in combinatie met zonnepanelen een goede keuze voor degenen die op zoek zijn naar een duurzame en goedkope manier om hun auto op te laden. Echter, het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke omstandigheden van uw woning en uw elektrische auto voordat u een laadpaal aanschaft.

Heeft u een elektrische auto of wilt u elektrisch gaan rijden en wilt u voor het opladen gebruik maken van zelf opgewekte zonne energie? Laat u zich dan goed informeren over de vele verschillende soorten laadpalen en (eventueel) accusystemen. Bij Zonnepanelen Parkstad helpen we u graag met het maken van de keuze die het beste aansluit op uw behoeften. Neem vrijblijvend contact op.