Skip to main content

Zonnepanelen, BTW en de KOR

Woensdag 12 mei 2021. Wanneer u zonnepanelen aanschaft en installeert wordt u door de Belastingdienst gezien als een soort klein energiebedrijf. Het grote voordeel hiervan is dat u de betaalde btw over de aanschaf en installatie kunt terugvorderen (onder voorwaarden). Wij adviseren gebruik te maken van de zogenaamde kleine ondernemers regeling bij installaties kleiner dan 10.000 Wp (KOR), tenzij u al een reguliere ondernemer bent.

Om de btw terug te kunnen vragen moet u het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ invullen. U kiest om gebruik te maken van de kleine ondernemers regeling (KOR). U hoeft dan geen omzetbelasting af te dragen en maar één of twee keer btw-aangifte te doen. De KOR eindigt na 3 jaar. Nadat u het formulier heeft ingediend zal de Belastingdienst u binnen 10 werkdagen voorzien van inloggegevens voor de digitale aangifte en een BTW-nummer. Daarmee kunt u BTW aangifte doen. Het bedrag staat over het algemeen na één kwartaal op uw rekening. Het retour vragen van de BTW kan pas nadat u de zonnepanelen geplaatst en betaald heeft. Dat komt doordat u pas vanaf de installatiedatum als energieleverancier gezien wordt. Zorg ervoor dat u de BTW terugvraagt binnen 6 maanden na het jaar waarin u investeert in zonnepanelen.

Rekenvoorbeeld forfait
Let er tijdens de aangifte op dat u rekening houdt met een forfait van € 20,- per 1000 Wp geïnstalleerd vermogen. Dat betekent dat u per 1000 Wp aan zonnepanelen eenmalig € 20,- van uw BTW bedrag moet aftrekken. Ten slotte is het belangrijk dat de factuur van de zonnepanelen én het energiecontract op dezelfde naam staan. Is dat niet het geval, dan kunt u de BTW niet terugvragen.

Voorbeeld*
10 x 300 Wp panelen = 3000 Wp aan vermogen op uw dak
= 3 x 1000 Wp = 3 x € 20,-
In dit geval zou u € 60,- moeten aftrekken van het terug te vorderen BTW bedrag.
*bij grotere systemen (boven 10.000 Wp) ziet het rekenvoorbeeld er anders uit en gelden andere regels. Neem hierover contact met ons op.

Reguliere ondernemer?
Als u een reguliere ondernemer bent adviseren wij contact op te nemen met ons en uw accountant over de BTW teruggave.

Neem altijd voor actuele situatie eerst contact op met de Belastingdienst en/of uw accountant / fiscalist in verband met wijzigingen in deze regeling. Neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen en informatie over zonnepanelen, infrarood verwarmen, laadpalen en duurzame opslag. Bel ons direct op: +31(0)457620706.

U kunt geen rechten ontlenen aan dit bericht.