Skip to main content

Zonnepanelen zijn een duurzame investering die zich op de lange termijn terugbetaalt. Echter, zoals bij elk product, zullen zonnepanelen op een gegeven moment vervangen moeten worden. Wanneer de panelen vervangen moeten worden en hoe lang een set panelen dus normaliter mee moet gaan hangt af van een aantal factoren. In dit blog leggen we hier meer over uit en beantwoorden we deze en andere belangrijke vragen over het vervangen van zonnepanelen.

 

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen zijn ontworpen om decennia mee te gaan. Gemiddeld hebben zonnepanelen een levensduur van 25 tot 30 jaar. Dit betekent dat ze tijdens die periode efficiënt moeten werken en dat er geen significante vermindering van hun vermogen zal (en mag) zijn. Echter, factoren zoals omgeving, weersomstandigheden en onderhoud kunnen invloed hebben op de levensduur van de panelen.

 

Wanneer moet u uw zonnepanelen vervangen?

Hoewel zonnepanelen een lange levensduur hebben, zijn er enkele signalen die aangeven wanneer het tijd is om ze te vervangen. Een daling van de energieopbrengst van de panelen is een van de meest voorkomende signalen. Als de opbrengst van uw panelen gedurende een langere periode daalt, is het waarschijnlijk tijd om ze te vervangen. Een tijdelijke of seizoensgebonden daling is hierbij nog geen reden tot paniek. Pas wanneer uw over een langere periode (1+ jaar) ziet dat de gemiddelde opbrengst blijft dalen, mag u het als een teken zien dat de panelen langzaam aan vervanging toe zijn.

Een ander teken dat het tijd is om zonnepanelen te vervangen, is wanneer er zichtbare schade is ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van weersomstandigheden, veroudering of fysieke schade als vallende voorwerpen (takken, etc). Als er barsten, scheuren of andere beschadigingen op de panelen zijn, is het belangrijk om ze te vervangen om te voorkomen dat ze nog verder beschadigd raken en voor schade aan de woning gaan zorgen.

 

Waarom moet u uw zonnepanelen vervangen?

Er zijn verschillende redenen waarom u uw zonnepanelen zou moeten vervangen. De meest voor de hand liggende is dat ze niet meer efficiënt werken en dat er een daling van de energieopbrengst is. Als u uw zonnepanelen vervangt, zal de energieopbrengst weer toenemen, waardoor u meer energie kunt opwekken en meer kunt besparen op uw energierekening.

Een andere reden om zonnepanelen te vervangen is om ze up-to-date te houden met de laatste technologieën en ontwikkelingen. Nieuwere zonnepanelen zijn vaak efficiënter en kunnen meer energie opwekken dan oudere modellen. Bovendien zijn ze vaak beter bestand tegen weersomstandigheden en hebben ze een (nog) langere levensduur.

Het vervangen van zonnepanelen is ook belangrijk om uw dak te beschermen. Als de panelen beschadigd zijn, kunnen ze lekkages en schade aan het dak veroorzaken. Het tijdig vervangen van de panelen voorkomt dit en beschermt uw dak.

 

Wat zijn de kosten van het vervangen van zonnepanelen?

De kosten van het vervangen van zonnepanelen kunnen variëren, afhankelijk van het aantal panelen dat u vervangt en het type dat u kiest. Gemiddeld zijn de kosten tussen de €6.000 en €10.000 voor een complete vervanging van een zonnesysteem. Echter, deze kosten kunnen aanzienlijk verlaagd worden door subsidies en fiscale voordelen die beschikbaar zijn voor zonne-energieprojecten. Wanneer het alleen de panelen zijn die vervangen moeten worden en niet de rails waarop ze bevestigd zijn, zal het bedrag bovendien stukken lager uitvallen dan het bedrag van een volledige installatie.

 

Wat kun u doen met uw oude zonnepanelen?

Er zijn verschillende opties die u kunt overwegen als u na het laten vervangen van uw zonnepanelen met een stapel oude panelen komt te zitten. Hier volgen een paar voorbeelden van bestemmingen voor uw oude zonnepanelen:

  • Verkoop of hergebruik: U kunt overwegen om uw oude zonnepanelen te verkopen aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in het hergebruiken van zonnepanelen. Vaak kunt u er hier nog een klein bedrag aan verdienen en bovendien wordt het milieu zo minder belast.
  • Donatie: U kunt er ook voor kiezen om uw oude zonnepanelen te doneren aan een goed doel. Veel non-profitorganisaties zijn op zoek naar alternatieve energiebronnen om kosten te besparen en het milieu te helpen.
  • Recyclen: Als laatste optie kunt u ook overwegen om uw oude zonnepanelen te recyclen. Veel materialen in zonnepanelen, zoals glas en metalen, kunnen worden gerecycled en hergebruikt in nieuwe producten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er specifieke regels en voorschriften kunnen gelden voor het verwijderen en recyclen van zonnepanelen. Schakel daarom altijd professionele hulp in om ervoor te zorgen dat alles op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier gebeurt.

Zonnepanelen vervangen: hoe en waarom?

Het vervangen van zonnepanelen is een investering die zich op de lange termijn terugbetaalt. Hoewel zonnepanelen een lange levensduur hebben, is het dus belangrijk om ze op een gegeven moment te vervangen als ze niet meer efficiënt werken of als er zichtbare schade is ontstaan. Het vervangen van zonnepanelen zorgt voor een verhoging van de energieopbrengst, beschermt uw dak en houdt uw zonnesysteem up-to-date met de laatste technologieën en ontwikkelingen. 

 

Tikken uw zonnepanelen de 20+ jaar aan en bent u van plan om uw zonnepanelen in de nabije toekomst te vervangen? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zonnepanelen Parkstad is dé lokale partner en staat klaar om uw dak te voorzien van een nieuwe set up-to-date zonnepanelen. Neem vrijblijvend contact op.