Bent u de trotse eigenaar van een dak vol zonnepanelen? Dan maakt u vast gebruik van de salderingsregeling. Deze regeling stelt particuliere huishoudens met zonnepanelen op hun dak in staat om de energie die zij opwekken en niet direct zelf gebruiken, terug te leveren aan het energienet. De teruggeleverde energie wordt verrekend met de energie die de huishoudens afnemen van het net. Hierdoor betaalt u alleen voor de netto afname van energie, en niet voor de volledige afname.
Het einde van de salderingsregeling
De overheid heeft besloten deze regeling in de nabije toekomst af te bouwen. Vooralsnog ligt het plan op tafel om hem vanaf 2025 langzaam af te bouwen, met als einddatum 31 december 2030. Zoals het er nu uitziet zult u na 2031 een bepaalde vergoeding per teruggeleverde kWh stroom krijgen, maar ook hierover is nog weinig concreet. De nieuwe regeling zal naar alle waarschijnlijkheid in ieder geval minder aantrekkelijk zijn dan de huidige salderingsregeling.
Het afbouwen van de salderingsregeling en het introduceren van de teruglever subsidie heeft gevolgen voor de manier waarop huiseigenaren hun zonnepanelen gebruiken en waarop ze financieel profiteren van hun investering. Meer opwekken dan u verbruikt wordt immers minder interessant als u er minder voor terug krijgt. Dit vraagt om een andere, slimmere manier van omgaan met de energie die u opwekt.
Zo maakt u optimaal gebruik van uw zonnepanelen
Om toch het maximale uit uw zonnepanelen te halen moet u als woningeigenaar slim omgaan met uw zonnepanelen. De stap die u het meeste op zal leveren is het afstemmen van uw energiegebruik op de momenten waarop u de meeste energie opwekt. We zetten een aantal manieren om dit te doen voor u op een rij.
- Gebruik zoveel mogelijk apparaten overdag: Aangezien zonnepanelen overdag de meeste energie opwekken, is het voordelig om zoveel mogelijk elektrische apparaten, zoals de wasmachine, droger en vaatwasser, overdag te gebruiken in plaats van ’s avonds. Zo profiteert u immers het meeste van de energie die de zon u op dat moment levert. Wilt u helemaal het maximale uit uw panelen halen? Dan kunt u er zelfs op letten dat u energieslurpende apparaten alleen inschakelt als de zon in haar volle glorie aan de hemel staat.
- Investeer in energiezuinige apparaten: Het vervangen van oude, energieverslindende apparaten door nieuwe, energiezuinige modellen kan aanzienlijk besparen op het energieverbruik. Dit is vooral gunstig voor huishoudens met zonnepanelen, omdat ze zo meer van hun opgewekte energie kunnen gebruiken en minder hoeven terug te leveren aan het net. Is de zon (even) weg en kunt u dus niet volledig gebruik maken van de stroom die u zelf opwekt? Dan zorgen deze duurzame apparaten er ook voor dat u minder “gekochte” energie gebruikt.
- Gebruik slimme apparaten en energiemanagementsystemen: Door gebruik te maken van slimme apparaten en energiemanagementsystemen kunnen huiseigenaren hun energieverbruik afstemmen op hun opbrengsten. Zo kunnen bijvoorbeeld slimme thermostaten de verwarming automatisch aanpassen aan de hoeveelheid beschikbare energie, terwijl energiemanagementsystemen het energieverbruik van apparaten in het huishouden optimaliseren.
- Opslag van energie: Huiseigenaren kunnen ook investeren in de opslag van energie, bijvoorbeeld door middel van batterijen. Zo kunnen ze de energie die ze overdag opwekken opslaan en later op de avond gebruiken, in plaats van deze terug te leveren aan het net. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees dan de blog die we over accu-opslag hebben geschreven!
De komende jaren kunt u, weliswaar in afnemende mate, nog profiteren van de salderingsregeling. Overweegt u de aanschaf van zonnepanelen voor uw woning? Dan zit u nu sowieso nog goed en is de kans zeer aanwezig dat u uw panelen nog grotendeels terugverdient voordat de nieuwe regeling ingaat. Wilt u meer informatie over wat er voor u gaat veranderen vanaf 2031, of wilt u door onze experts geadviseerd worden over zonnepanelen voor uw woning? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!