Skip to main content

Vanaf 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen voor particulieren verlaagd van 21% naar 0%. Dit betekent dat u geen btw meer hoeft te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen op of bij uw woning. Dit scheelt u niet alleen geld, maar ook administratieve rompslomp. U hoeft namelijk geen btw meer terug te vragen bij de Belastingdienst. In deze blog vertellen we u meer over deze maatregel en wat het voor u betekent als u zonnepanelen wilt kopen.

 

Waarom is de btw op zonnepanelen verlaagd?

De btw-verlaging op zonnepanelen is een van de fiscale maatregelen die het kabinet heeft genomen om de klimaatdoelen te halen. Door de btw te verlagen van 21% naar 0%, wil het kabinet particulieren stimuleren om te investeren in duurzame energie. Zonnepanelen zijn een goede manier om zelf groene stroom op te wekken en zo uw energierekening en CO2-uitstoot te verlagen. Bovendien draagt u bij aan de energietransitie en de vermindering van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

 

Voor welke zonnepanelen geldt het nultarief?

Het nultarief geldt alleen voor zonnepanelen die worden geïnstalleerd en geleverd op of bij een woning. Hieronder vallen ook:

 • een garage of schuur bij een woning
 • een serre en een aan- of uitbouw
 • een tuin bij een woning
 • een vakantiewoning
 • een bedrijf aan huis, zolang de zonnepanelen ook privé worden gebruikt
 • een Vereniging van Eigenaren die zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex

Het nultarief geldt voor zowel niet-geïntegreerde als geïntegreerde zonnepanelen. Niet-geïntegreerde zonnepanelen zijn panelen die op het dak of ergens anders bij de woning worden gemonteerd. Geïntegreerde zonnepanelen zijn panelen die ook fungeren als dakbedekking. Let op: voor geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning geldt het 21%-tarief, omdat ze onderdeel zijn van de woning.

Het nultarief geldt ook voor werkzaamheden en goederen die direct noodzakelijk zijn voor het aanbrengen en functioneren van de zonnepanelen, zoals kabels, montagemateriaal, omvormers en meterkastaanpassingen.

Het nultarief geldt niet voor:

 • de levering en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen met meerdere functies, zoals PVT-systemen, zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen
 • de levering en installatie van zonnecollectoren die zonlicht in warmte omzetten
 • de levering en installatie van zonnepanelen op een bedrijfspand zonder woonfunctie

 

Wat bespaart u met het nultarief?

Met het nultarief bespaart u niet alleen btw, maar vooral ook tijd en moeite. Voorheen moest u namelijk de btw op zonnepanelen achteraf terugvorderen bij de Belastingdienst. Dit betekende dat u zich moest aanmelden als ondernemer voor de btw, aangifte moest doen en vervolgens de btw moest terugvragen. Dit was een complex en tijdrovend proces, waarbij u soms ook hulp moest inschakelen van een adviseur.

Met het nultarief hoeft u dit allemaal niet meer te doen. U betaalt gewoon geen btw meer over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen. Dit scheelt u dus administratieve rompslomp en kosten. Dit betekent dus ook dat er op uw factuur geen BTW percentage meer staat vermeld.

Hoeveel bespaart u precies? Dat hangt af van het type en het aantal zonnepanelen dat u koopt. Gemiddeld kost een set van 10 zonnepanelen inclusief installatie zo’n € 7.500,- (exclusief btw). Met het oude btw-tarief van 21% zou u hierover € 1.575,- aan btw moeten betalen, die u later weer kon terugvragen. Met het nieuwe nultarief betaalt u geen btw meer, dus bespaart u direct € 1.575,-.

 

Waarom kiezen voor Zonnepanelen Parkstad?

Als u wilt profiteren van het nultarief op zonnepanelen, dan bent u bij Zonnepanelen Parkstad aan het juiste adres. Wij zijn al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in het leveren en installeren van hoogwaardige zonnepanelen in Limburg en omstreken. Wij bieden u:

 • Een gratis adviesgesprek 
 • Een vrijblijvende offerte op maat
 • Een snelle en vakkundige installatie door onze eigen monteurs
 • Een uitstekende garantie en service na oplevering

Wilt u meer weten over onze zonnepanelen of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via 045 – 762 07 06 of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag verder met uw duurzame energievoorziening.