Skip to main content

Zonnepanelen zijn een duurzame en rendabele investering, maar ze hebben ook onderhoud nodig om optimaal te blijven werken. Een van de meest gestelde vragen over zonnepanelen is: moet je ze schoonmaken? En zo ja, hoe doe je dat dan? In deze blog geven we antwoord op deze vraag en geven we je enkele tips en tricks om je zonnepanelen in topconditie te houden.

Waarom zou je zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen zijn gemaakt om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen en om te zetten in elektriciteit. Als er vuil, stof, vogelpoep of andere vervuiling op de panelen ligt, kan dat de lichtinval verminderen en dus ook de opbrengst verlagen. Het is daarom belangrijk om je zonnepanelen regelmatig te controleren op vuil en indien nodig schoon te maken.

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Hoe vaak je je zonnepanelen moet schoonmaken hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie, de hellingshoek, het type paneel en het weer. Over het algemeen wordt aangeraden om je zonnepanelen minstens één keer per jaar schoon te maken, bij voorkeur in het voorjaar, voordat de zonnigste maanden beginnen. Zo profiteer je meteen van een hoger rendement.

Sommige situaties vragen om een vaker schoonmaakbeurt, bijvoorbeeld als:

 • Je zonnepanelen een kleine hellingshoek hebben, waardoor vuil minder goed wegspoelt door de regen.
 • Je zonnepanelen dicht bij een drukke weg, een industriegebied of een landbouwveld liggen, waardoor ze meer last hebben van stof en uitlaatgassen.
 • Je zonnepanelen veel overlast hebben van vogels, die niet alleen poepen maar ook nestelen onder de panelen.
 • Er sprake is van uitzonderlijke weersomstandigheden, zoals een lange droogteperiode of een stofstorm.

Hoe kun je zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen schoonmaken is geen moeilijke klus, maar het vereist wel wat voorzichtigheid en aangepast materiaal. Hier zijn enkele tips om je zonnepanelen veilig en effectief te reinigen:

 • Schakel de zonnepanelen-installatie uit voordat je begint met schoonmaken. Zo voorkom je kortsluiting of elektrische schokken.
 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of schurende materialen, zoals een schuurspons of een harde borstel. Deze kunnen de vuilafstotende coating van de panelen beschadigen, waardoor ze juist sneller vuil worden.
 • Gebruik ook geen hogedrukspuit om de panelen schoon te spuiten. De hoge druk kan de panelen en de bekabeling beschadigen.
 • Gebruik bij voorkeur osmosewater (gezuiverd water zonder kalk, nitraten, zout, …) om de panelen schoon te maken. Dit is milieuvriendelijk en laat geen strepen achter. Je kunt ook regenwater of gedestilleerd water gebruiken.
 • Gebruik een zachte doek of spons om het vuil voorzichtig weg te vegen. Als de panelen erg vervuild zijn, kun je eventueel een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen gebruiken.
 • Maak de panelen niet schoon in fel zonlicht. Dit kan ervoor zorgen dat het water te snel verdampt en vlekken achterlaat. Kies liever een bewolkte dag of een moment vroeg in de ochtend of laat in de middag.
 • Neem geen risico’s als je zonnepanelen moeilijk te bereiken zijn. Gebruik dan een uitschuifbare schoonmaakset waar je de tuinslang op kunt aansluiten. Of schakel een professioneel schoonmaakbedrijf in dat over de juiste materialen en veiligheidsmaatregelen beschikt.

Hoe kun je zonnepanelen onderhouden?

Naast het schoonmaken van je zonnepanelen zijn er nog andere manieren om je zonnepanelen te onderhouden en hun levensduur te verlengen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het controleren van de omvormer, de meter en de bekabeling op eventuele defecten of storingen. Als je iets verdachts opmerkt, neem dan contact op met je installateur of leverancier.
 • Het monitoren van de opbrengst van je zonnepanelen via een app of een online portaal. Zo kun je zien of je zonnepanelen naar behoren werken en of er geen onverwachte dalingen zijn in de productie.
 • Het snoeien van bomen of struiken die schaduw kunnen werpen op je zonnepanelen. Schaduw heeft namelijk een negatief effect op het rendement van je zonnepanelen.
 • Het afsluiten van een onderhoudscontract bij je installateur of leverancier. Zo ben je verzekerd van een periodieke controle en reiniging van je zonnepanelen door een vakman.

 

Zonnepanelen schoonmaken is niet altijd nodig, maar het kan wel bijdragen aan een hoger rendement en een langere levensduur van je panelen. Het is daarom verstandig om je zonnepanelen minstens één keer per jaar schoon te maken, of vaker als ze sterk vervuild zijn. Je kunt dit zelf doen met aangepast materiaal en water, of je kunt het overlaten aan een professioneel schoonmaakbedrijf. Naast het schoonmaken van je zonnepanelen is het ook belangrijk om ze regelmatig te controleren, te monitoren en te snoeien. Merk je een probleem op met je zonnepanelen? Dien dan hier een service aanvraag in.