Skip to main content

Is het huren van zonnepanelen gunstig?

Vrijdag 06 november 2020. Zonnepanelen Parkstad heeft heeft een klein onderzoek uitgevoerd naar het verdienmodel voor de klant bij het huren van zonnepanelen. We stelden ons de vraag of het gunstig is om zonnepanelen te “huren” en wat de verschillen met “kopen” zijn (kosten versus opbrengsten).

Op een fictieve woning hebben wij 9 zonnepanelen ingetekend en wij stellen de verwachte opbrengst bij aanvang vast op 2700 kWh per jaar. De opbrengst zal in de loop van de jaren afnemen (degraderen genoemd) en we verwachten dat de opbrengst na 10 jaar ongeveer uitkomt op 2570 kWh per jaar (i.v.m. degradatie curve van het paneel). Deze degradatie betekent dat zonnepanelen ieder jaar iets minder opwekken waardoor logischerwijs ook de financiële opbrengsten dalen. Bij aankoop van zonnepanelen en rendementsberekeningen houden we hier altijd rekening mee. Bij verhuur is met degradatie veelal geen rekening gehouden hebben wij geconstateerd. In het huurcontract blijft het huurbedrag per maand gelijk (liniair) bij de meeste aanbieders. Bij verhuur geeft een vast bedrag per maand over de gehele looptijd zelfs een nadelig financieel effect. Als het verhuurbedrag gelijk blijft over de jaren, dan raden wij het huren van zonnepanelen af. Hieronder volgt een meer genuanceerde uitleg van deze stelling.

Voorbeeld calculatie
Situatie: 9 zonnepanelen van 325 Wp op een pannendak dat Zuid-West is georiënteerd.
De realistische opbrengst in het 1e jaar schatten wij op 2700 kWh (rekening houdend met kleine schaduwwerking). Bij huur werd deze vastgesteld op 3000 kWh (verhuurder x uit het onderzoek).
Koop:
Resultaat bij koop: deze 2700 kWh geven een besparing van € 567,- per jaar en de investering is in ongeveer 6-7 jaar terugverdiend. Het resultaat is daarmee gunstig te noemen.
Huur:
Resultaat bij huur: bij de opbrengsten was de schaduwwerking niet meegerekend. De geprognosticeerde opbrengsten zijn daardoor te positief opgesteld met 3000 kWh (dit moet volgens ons 2700 kWh zijn). De huur per maand bedraagt € 35,- voor een periode van 10 jaar. Een vast bedrag is volgens ons ongunstig omdat de opbrengst van de panelen daalt (degradeert), waardoor een vast bedrag tot een ongunstig resultaat zal leiden. Kosten € 35,- x 12 maanden = € 420,- per jaar (let op, bij huur heeft u ook geen BTW voordeel!)
Besparing:
Reële besparing per jaar: 2700 kWh x € 0,21 per kWh = € 567,-. (zowel bij koop als huur).
Bij huur geeft de besparing van € 567,- minus kosten (van de huur) € 420,- in totaal € 147,- besparing het eerste jaar.
Uitkomst: (€ 147,- / 12 maanden) we spreken van een besparing van (slechts) € 12,25 per maand en bij verdere degradatie zal dit bedrag nog verder dalen.

Advies
Ons advies is om zonnepanelen aan te schaffen (lees kopen) omdat het gunstig is. Een besparing van € 12,25 (op uw elektriciteit) per maand bij verhuur is wat ons betreft simpelweg te laag. U kunt wellicht beredeneren dat u pas na afloop van de huurperiode gaat verdienen, maar dan is niet alleen de terugverdientijd te lang, maar moeten de zonnepanelen ook nog overgekocht worden. De panelen zijn na 10 jaar huur dus niet van u. Vanaf 2023 gaat de overheid de vergoeding voor het terugleveren van elektriciteit verlagen met 9% per jaar, maar de vergoedingen van de energiemaatschappijen gaan echter wel omhoog, waarmee aankoop van zonnepanelen zeer aantrekkelijk blijft. Gezien deze omstandigheden kan huren zelfs een negatief bedrag in dit scenario opleveren. Dit betekent bij verhuur dat u meer huur betaalt dan het oplevert. Mocht u dan de panelen willen laten verwijderen, ook dan betaalt u bij de meeste aanbieders verwijderingskosten waardoor ook dit geen soelaas zal bieden. U kunt ook kiezen om bij de verhuurders de zonnepanelen tussentijds te kopen, echter betaalt u dan een bedrag voor (meestal) een verouderd systeem.

Conclusie
Heeft u niet de middelen om zonnepanelen zelf aan te schaffen, dan zijn er vanuit de overheid gunstige duurzaamheidsleningen. U betaald dan een zeer lage rente en na de looptijd zijn de panelen uw eigendom. In de tussentijd heeft u door de lage rentelasten ook al een maandelijkse besparing. Tevens kunt u bij koop via een duurzaamheidslening uw BTW terugvragen, waardoor dit aantrekkelijker is dan huren. In Limburg kunt u gebruik maken van de stimuleringsregeling duurzaam thuis. Neem voor meer informatie contact met ons op.