Skip to main content

Zonnepanelen zijn een duurzame en voordelige manier om uw eigen energie op te wekken. Maar wat als er iets misgaat met uw zonnepanelen? Hoe bent u dan verzekerd tegen schade of (in het ergste geval) diefstal? In deze blog leggen we u uit hoe het zit met verzekeringen voor zonnepaneelinstallaties.

 

Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering

Zonnepanelen worden meestal beschouwd als een onderdeel van uw woning, net als een dakkapel of een schuur. Dat betekent dat ze onder de dekking van uw opstalverzekering vallen. De opstalverzekering vergoedt schade aan uw woning en alles wat daaraan vastzit door bijvoorbeeld brand, storm, bliksem, inbraak of vandalisme. Als uw zonnepanelen beschadigd raken door een van deze oorzaken, kunt u dus een beroep doen op uw opstalverzekering.

Let wel op dat sommige verzekeraars een maximumbedrag hanteren voor de vergoeding van zonnepanelen. Ook kunnen er aanvullende voorwaarden gelden, zoals een eigen risico of een verplichte keuring. Het is daarom verstandig om uw polis goed te controleren en eventueel contact op te nemen met uw verzekeraar om te informeren naar de mogelijkheden en beperkingen.

 

Zonnepanelen binnen de inboedelverzekering

In sommige gevallen kunnen zonnepanelen ook onder de inboedelverzekering vallen. Dit is het geval als de zonnepanelen niet vast aan uw woning zijn bevestigd, maar bijvoorbeeld los op uw dak liggen of op een plat dak zijn geplaatst. De inboedelverzekering vergoedt schade aan of diefstal van uw spullen die niet aard- en nagelvast aan uw woning zitten.

Ook hier geldt dat u goed moet kijken naar de voorwaarden van uw verzekeraar. Sommige verzekeraars stellen bijvoorbeeld als eis dat de zonnepanelen beveiligd zijn met een slot of een hekwerk. Ook kan er een maximumbedrag of een eigen risico gelden voor de vergoeding van zonnepanelen.

 

Zonnepanelen kunnen extra waarde toevoegen aan uw woning

Zonnepanelen kunnen niet alleen schade veroorzaken, maar ook extra waarde toevoegen aan uw woning. Als u zonnepanelen laat installeren, kan het daarom verstandig zijn om uw verzekerd bedrag te verhogen. Dit is het bedrag waarvoor uw woning is verzekerd bij totaalverlies, bijvoorbeeld door een grote brand. Als u uw verzekerd bedrag niet aanpast, loopt u het risico dat u onderverzekerd bent en niet het volledige bedrag uitgekeerd krijgt bij schade.

Om te voorkomen dat u onderverzekerd bent, kunt u gebruikmaken van een herbouwwaardemeter. Dit is een formulier waarmee u de herbouwwaarde van uw woning kunt berekenen, oftewel het bedrag dat nodig is om uw woning opnieuw te bouwen in dezelfde staat. Op dit formulier kunt u ook aangeven of u zonnepanelen heeft en wat de waarde daarvan is. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw verzekerd bedrag overeenkomt met de werkelijke waarde van uw woning.

 

Zonnepanelen zijn een slimme investering

Zoals u ziet, hoeft u zich geen zorgen te maken over de verzekering van uw zonnepanelen. Zolang u goed op de hoogte bent van de voorwaarden en het verzekerde bedrag van uw opstal- of inboedelverzekering, kunt u met een gerust hart genieten van uw eigen groene stroom. Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. U bespaart namelijk flink op uw energierekening en u verhoogt de waarde van uw woning.

Wilt u meer weten over de voordelen van zonnepanelen? Neem dan contact op met Zonnepanelen Parkstad, de zonnepanelen installateur uit Voerendaal. Onze specialisten staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te adviseren over de beste oplossing voor uw situatie. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan en ontdek hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen!