Skip to main content

Zonnepanelen Parkstad levert groepenkasten op volgens de actuele versie van de NEN1010. Dit is verplicht bij aanpassing en/of uitbreiding van de bestaande groepenkast.

Belangrijke punten
– We installeren een aparte aardlekautomaat ten behoeve van de omvormer zodat bij een storing aan de installatie niet de gehele installatie wordt uitgeschakeld, maar alleen de omvormer
– Er mogen maximaal 4 groepen per aardlekschakelaar worden geplaatst
– We zorgen voor extra beveiliging (indien nodig) in verband met het invoeden via de zonnepanelen installatie

Deze beveiliging is altijd nodig bij enkelfase omvormers vanaf 1000W op zowel enkelfase als drie-fase hoofdaansluitingen. Bij 3-fase hoofdaansluiting icm een 3-fase omvormer afhankelijk van de omvormer.

NEN Regels
Soms bestaat er verwarring over de regels betreffende de NEN en aardlekbeveiliging. Veel elektriciens gaan er vanuit dat in huis alleen een aardlekbeveiliging van ten hoogste 30 mA gebruikt mag worden. Dit is gelukkig onjuist: de aardlekbeveiliging van 30 mA dient als aanvullende bescherming, deze aanvullende bescherming is verplicht voor alle leidingen waarop wandcontactdozen, verlichtingspunten en verplaatsbare elektrische automaten zijn aangesloten. Aangezien een omvormer op een aparte leiding wordt aangesloten en daarna op een vaste plek wordt opgehangen, geldt de verplichting voor aanvullende bescherming niet. Daarnaast is een omvormer zelf ook uitgerust met een interne aardlekbeveiliging die ervoor zorgt dat het toestel uitschakelt wanneer een plotselinge verandering in lekstroom wordt gemeten.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen en informatie over zonnepanelen, infrarood verwarmen, laadpalen en duurzame opslag. Bel ons direct op: +31(0)457620706.