Skip to main content

Energielabel C verplicht voor bedrijfspanden

Bereken de zonnepotentie van uw dak
Prijs, opbrengst & terugverdientijd
Ontvang een GRATIS adviesrapport
Offerte? Vraag hem nu GRATIS aan!

Zakelijk Energielabel C

In Nederland worden er steeds meer stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Een van de maatregelen die genomen wordt om de CO2-uitstoot te verminderen en het milieu te beschermen, is het verplicht stellen van energielabel C voor zakelijke panden. In dit artikel gaan we in op wat energielabel C inhoudt, voor welke panden het verplicht is, wat er gebeurt als uw pand niet aan de vereisten voldoet en wat u kunt doen om energielabel C te behalen.

 

Wat houdt energielabel C in?

Energielabel C is een soort rapportcijfer dat symbool staat voor de energieprestatie van een pand. Het label geeft aan hoe energiezuinig een pand is en welke verbeteringen er mogelijk zijn om de energieprestatie te verhogen. Energielabels worden uitgebracht volgens een schaalverdeling die van G tot A++++ spant. Een pand met energielabel C is energiezuiniger en verbruikt minder energie dan een pand met een lager energielabel. Dit heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de eigenaar van het pand.

 

Voor welke bedrijfspanden is energielabel C verplicht?

Vanaf 1 januari 2023 is energielabel C verplicht voor bedrijfspanden met een kantoorfunctie en een oppervlakte van minimaal 100 vierkante meter. Dit geldt voor zowel huur- als kooppanden. Het energielabel is 10 jaar geldig en moet opnieuw worden opgesteld na deze periode of wanneer er ingrijpende energiebesparende maatregelen zijn genomen. Onder bepaalde voorwaarden bent u niet verplicht om met uw pand energielabel C te behalen. Hieronder vallen onder andere:

 • Uw kantoor is gevestigd in een monumentaal pand;
 • Uw kantoorpand wordt binnen twee jaar gesloopt;
 • Van het totale oppervlak van uw pand wordt minder dan 50% als kantoorruimte gebruikt;
 • Er wordt minder dan 100m² van de totale oppervlakte als kantoorruimte gebruikt.

Er zijn nog diverse andere voorwaarden die bepalen of uw pand wel of niet binnen de regeling valt. Wilt u zeker weten of de wetgeving op uw pand van toepassing is? Raadpleeg dan altijd een expert.

 

Wat gebeurt er als uw pand niet aan de vereisten voldoet?

Als uw pand niet aan de vereisten voldoet, kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot € 20.250. Er zijn verschillende voorwaarden waaraan een bedrijf  moet voldoen om een boete te krijgen:

 • Het pand heeft een kantoorfunctie en een oppervlakte van minimaal 100 vierkante meter;
 • Het energielabel is niet aanwezig of niet geldig; 
 • Het energielabel voldoet niet aan de minimale vereiste energieprestatie-eisen, namelijk energielabel C; 
 • Het bedrijf kan geen geldige verklaring overleggen waaruit blijkt dat het pand een geldig energielabel heeft; 

 

Wat kunt u doen om energielabel C te behalen?

Er zijn verschillende maatregelen die u in uw bedrijfspand kunt nemen om energielabel C te behalen. Een aantal tips:

Investeer in zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede manier om duurzame energie op te wekken en de energieprestatie van uw pand te verbeteren. Met zonnepanelen kunt u namelijk zelf energie opwekken en daarmee uw energieverbruik verminderen. Met het plaatsen van zonnepanelen is echter wel een investering gemoeid. Wilt u meer informatie over het laten installeren van zonnepanelen voor zakelijk gebruik? Neem dan contact op met een van onze specialisten. 

Duurzame verwarming

Naast het gebruik van zonnepanelen en zonne-energie, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de verwarming van het pand. Er zijn verschillende manieren om de verwarming duurzamer te maken en daarmee het energielabel te verbeteren. Denk hierbij aan warmtepompen, die de warmte uit de omgeving gebruiken om het pand te verwarmen. Deze systemen zijn zeer efficiënt en kunnen de energierekening aanzienlijk verlagen. Daarnaast zijn ze duurzamer dan traditionele verwarmingssystemen, omdat ze geen fossiele brandstoffen verbranden.

Isoleren

Bedrijven kunnen ook kijken naar andere manieren om hun energieverbruik te verminderen. Dit kan door het verbeteren van de isolatie van het pand, bijvoorbeeld door het installeren van dubbel glas of het aanbrengen van isolatie in muren en daken. Door het verminderen van het energieverbruik kan het pand gemakkelijker aan de eisen van energielabel C voldoen.

 

 

Het behalen van energielabel C is vanaf 2023 verplicht voor zakelijke panden. Bedrijven die niet aan deze verplichting voldoen, riskeren boetes. Door het nemen van verschillende maatregelen kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun pand aan de vereisten van energielabel C voldoet. Het installeren van zonnepanelen, het gebruik van duurzame verwarmingssystemen en het verminderen van het energieverbruik zijn enkele van de meest effectieve maatregelen die bedrijven kunnen nemen om energielabel C te behalen. Het is belangrijk dat bedrijven tijdig beginnen met het nemen van deze maatregelen om boetes te voorkomen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. 

Wilt u alvast beginnen met verduurzamen door zonnepanelen te laten installeren op het dak van uw bedrijfspand? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan!

Waarom ook zakelijk kiezen voor Zonnepanelen Parkstad?

 • Dé lokale partner
 • Snelle levertijden
 • Gecertificeerd
 • Persoonlijk contact
 • Deskundige montage
 • Topkwaliteit
Offerte aanvragen

Meer weten over de mogelijkheden en voordelen van zonnepanelen voor uw bedrijf?

Neem dan contact met ons op. Bij onze veelgestelde vragen vindt u de meest gestelde vragen. Naast zonnepanelen en laadpalen leveren wij ook infraroodverwarming, nieuwe groepenkasten en warmtepompboilers.

*Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Neem contact op